Kayseri stratejik büyüme modeliyle geleceğe hazır
Kayseri; insanlık tarihinin en eski iki coğrafyasından birisi olan Anadolu’nun kalbinde yer alan bir şehir. Mazisi 6 bin yıl öncesine kadar dayanan kadim bir yerleşim merkezi. Tarihi Kültepe bölgesi, bu topraklarda yer alıyor. Şehrimiz çok zengin tarihi ve kültürel mirasa sahip. Üzerinde Asur, Hitit, Pers, Frigsonra Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar medeniyetler kurmuşlar. Bu bakımdan Kayseri adeta bir açık hava müzesidir.
Herkesçe aşikâr olan bir gerçektir ki; 1994 yılında belediye başkanlığına ilk başladığım dönemde, harap ve bitap bir Kayseri devralmıştım. Şehrin yarısı gecekonduydu. Şehrin yarısında kanalizasyon neredeyse hiç yoktu. Su boruları 50’li, 60’lı yıllarda yapılmış, delik deşikti. Su kaçakları neredeyse yüzde 60’lardaydı. Şehrin bir tarafı sağ mafyanın, bir tarafı da sol mafyanın işgalindeydi. Kasada beş kuruş para yoktu; borç çoktu, alacaklılar kapıya dayanmıştı. Belediyeden ilk randevu alanlar; alacaklılar ve haciz memurlarıydı. İşte böyle ortamda başladık belediye başkanlığına…
Yıllarca hizmet ettim. Uğraştım, didindim. Kendime has formüller buldum. Pek çok hizmeti belediyenin kasasından bir kuruş harcamadan gerçekleştirdik. Öz kaynakların etkin ve verimli şekilde kullanıldığı bu yönetim tarzımız; uzmanlar, hocalar ve yerel yöneticiler tarafından da “Haseki Modeli Belediyecilik” olarak tarif edildi, teveccüh gördü.
İnşa ettiğimiz bu yerelden kalkınma modeli ile şehrimiz güçlü ve kararlı bir şekilde yoluna devam ediyor.
Kayseri’deki buluşmaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile birlikte Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanı Memduh Büyükkılıç, AK Parti Kayseri İl Başkanı Fatih Üzüm, Erciyes Anadolu Holding CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Alpaslan Baki Ertekin, MondiHome Kayserispor Başkanı Ali Çamlı, Kayseri Milletvekilleri, şehrin iş dünyasını temsil eden isimler ve Milliyet Gazetesi yazarları katıldı.
Çağdaş imar hareketi
Biz göreve geldiğimizde şehrimizi bir dünya kenti yapma hedefini ortaya koyduk. İşe; kaçak yapılaşmaya, gecekondulaşmaya son veren çağdaş imar hareketine start vererek başladık. Gecekondu Önleme Bölgesi’ni ortaya koyduk. Şehrimizin yapı stoğunu yeniledik.
Şehrimizin yok denecek kadar az olan altyapısını yeniledik, yeni su kaynakları keşfederek şehrin su sorununu çözdük. Yine kişi başına 2 metrekare olan yeşil alan miktarını kısa sürede 15 metrekareye çıkardık ve böylece gelişmiş dünya kentlerindeki kişi başına düşen yeşil alan miktarını yakaladık.
Bugünlere nasıl gelindi?
Belediye başkanlığımızın ikinci döneminde akademisyenlerden, mühendislerden, mimarlardan, şehir plancılarından, sosyologlardan, psikologlardan, arkeologlardan ve daha nice alandan uzman bir ekip ile kafa kafaya verdik. Kayseri’de sanayide, ticarette, turizmde, ulaşımda, sağlıkta, sporda, eğitimde, kültür-sanatta, eğlencede ve tarım-hayvancılıkta neler yapılabileceğine günlerce kafa yorduk. Kayseri’nin nasıl bir dünya şehri olabileceğine dair toplumun her kesimi ile fikir alışverişinde bulunduk. Vakıflar ve STK’lar ile istişare ettik.
Ortak aklı esas alan bu uzun soluklu çalışmalarımız sonucunda bir eylem planı ortaya çıkardık.
– “Sporun merkezi Kayseri olsun” dedik.
Türkiye’nin UEFA standartlarına sahip ilk ve en modern stadyumunu, spor salonunu inşa ettik. Bine yakın yerde spor alanları tesis ettik.
– “Ticaretin ve Sanayinin Başkenti Kayseri” dedik.
Sorumlu belediyecilik anlayışının önemli yansımalarından birisi olarak; şehir ekonomisine çok büyük katkı sağlayan serbest bölgenin ve 2 organize sanayinin kurulumunu gerçekleştirdik. Bu da şehrin yurt dışı ihracatına ivme kazandıran en büyük proje olarak aynı zamanda şehrin istihdam artışına da çok ciddi bir katkı sağladı. Bu projelerle Kayseri’de 2022 yılında ithalat rakamı 1,6 milyar dolar olurken ihracat 3,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Kayseri’mizin potansiyelini ortaya çıkaran tarihi bir hamle de Erciyes Kış Sporları Merkezi oldu. Yapılan tüm itirazlara rağmen biz bir projelendirme çalışması gerçekleştirdik. Bu alan 26 milyon metrekare olup belediyemize aittir. Yurtdışından uzmanlar getirdik, incelemeler yaptırdık. Kendi ekibimizle de benzer projeleri görmek için yurtdışına ziyaretler yaptık. Ve bugün Erciyes; yerli ve yabancı turistlerin kış turizmi açısından önde gelen uğrak noktası oldu. Kayseri ve ülke ekonomimize de 200 milyon doların üzerinde katkısı var.
Belediye bütçesinden tek kuruş çıkmadan inşa edilen ve şehre 70 kilometre uzunluğunda adeta bir deniz getiren Yamula Barajı’nı inşa ederek şehrimizin tatlı su kaynaklarını güçlendirdik, tarıma can suyu verdik.
– “Eğitimde Kayseri” dedik.
Meslek edindirme kursları (KAYMEK’ler) ile Kadın ve Gençlik Merkezleri fikri ortaya çıktı. Kayseri’de 1 üniversite sayısını 5’e çıkardık. Üniversitelerimiz kamu kurumları ve özellikle sanayisiyle işbirliği halinde şehrin gelişiminde, sosyal ve ekonomik hayatında önemli rol üstleniyor.
– “Sağlığın Başkenti Kayseri” dedik.
Bugün Kayseri’de birisi şehir hastanesi olmak üzere toplam 15 hastane bulunuyor. Bu hastaneler sadece şehrimizdeki insanlara değil; bölgemize, ülkemize hatta yurt dışından sağlık turizmi için gelen insanlara hizmet veriyor.
– “Ulaşımda Kayseri rol model olsun” dedik.
Şehirden dolmuşların kaldırılması harekete geçtik ve ilk kez bir Anadolu şehrinde tramvay ile şehir içi ulaşımı başlattık. Hem çevreci hem erişilebilir hem de öğrenci dostu bir ulaşım ağını şehrimize kazandırdık.
– “Eğlence ve çeşitli aktivitelerde de Kayseri bir merkez olsun” dedik.
10 farklı etkinliği ile Türkiye’nin en büyük tematik parkı olan 800 dönüm üzerine kurulu Anadolu Harikalar Diyarı’nı vatandaşımızın hizmetine sunduk.
Bakan Mehmet Özhaseki, tarımdan ticarete, sanayiden turizme, kültürden enerjiye, finanstan inşaat ve gayrimenkule kadar her anlamda büyüyen, gelişen ve marka değerini artıran Kayseri’nin vizyonunu anlattı.
‘En parlak şehir’ vizyonu
Bugün Kayseri tarımdan ticarete, sanayiden turizme, kültürden enerjiye, finanstan inşaat ve gayrimenkule kadar her anlamda büyüyen, gelişen ve marka değerini artıran bir şehir. 7/24 yaşayan, dört mevsim canlılığını muhafaza eden, bu karakteriyle de bölgesindeki şehirlerin önünden giden bir şehir.
Bizim hedefimiz; bu kadim şehri Türkiye Yüzyılı’nın en parlak şehri haline getirmektir.
Yapımı devam eden hızlı tren, genişletme ve yenileme çalışmalarının sürdüğü havalimanı projelerimizle birlikte şehrimizi ileri taşımaya devam edeceğiz.
Kayseri; yeşil dönüşümü tamamlamış sanayisiyle, yeşil alanlarıyla, sürdürülebilirliği temin etmiş Sıfır Atık uyumlu yeşil binalarıyla, sağlam, güvenli, kendi kimliğini inşa eden bir şehir olma yolunda ilerliyor.
Kayseri’miz, alt ve üstyapısıyla afetlere dirençli hale gelmiş; teknolojik gelişmelere tam uyum sağlayarak akıllı şehir konseptini benimsemiş; tarihin, kültürün, ticaretin, sanayinin, turizmin ve finansın yaşadığı bir şehir olarak yeni projelerimizle Türkiye Yüzyılı’nda yerini güçlü bir şekilde alacak.
Şehrin dinamosu ‘Erciyes Anadolu’ yatırımla büyüyor
Kayseri’de yatırımın ve üretimin lokomotifi Erciyes Anadolu Holding. Mobilyadan tekstile, kimyadan pazarlamaya, demir-çelikten enerjiye; 8 farklı sektörde, 30 şirketi bünyesinde bulunduran Erciyes Anadolu Holding, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alıyor. Aralarında İstikbal, Bellona, Mondihome, Hes Kablo, Boyteks ve Form Sünger gibi güçlü markaların da yer aldığı grupta 12 binden fazla çalışan var. Yurt içi ve yurt dışındaki bayi sayısı 2 bini buluyor. Yaptığı yatırımlar ve sürdürülebilir büyüme hedefiyle Türkiye ekonomisine ivme kazandırmaya devam eden Erciyes Anadolu Holding, aralarında Kanada, Belçika, İngiltere, Yunanistan, Rusya, Almanya, İspanya, İtalya ve ABD’nin de bulunduğu 123 ülkeye ihracat yapıyor. Dünya çapında 5 bine yakın noktada tüketici ile buluşuyor.
Cari açıktan, cari fazlaya
2021’de 505 milyon doları olan ihracatını 2022’de yüzde 4.6’lık artışla 528 milyon dolara yükselten grup, başarılı büyüme grafiğini devam ettiriyor. Holdingin 2021’de 20.9 milyar TL olan cirosu yüzde 78.6’lık artışla 2022’de 37.3 milyar TL’ye yükseldi. Grubun 2016-2022 yılları bazında kombine faaliyet karında yüzde 391,5 büyüme; net kar artışında ise yüzde 341,9 oranında yükseliş görüldü. Ağustos 2016’dan bu yana TMSF kayyımlığında yönetilen Erciyes Anadolu Holding, ulaştığı bu rakamlarla, Türkiye’nin En büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesi İSO 500’e 5 şirket ile girdi.
Öte yandan 2016 yılının sonunda holdingin ithalat toplamı 430 milyon dolar iken ihracat toplamı 395 milyon dolardı. Yani 35 milyon dolarlık cari açık vardı. 2022 yılının sonuna gelindiğine holdingin ithalat toplamı 261 milyon dolar, ihracat toplamı 528 milyon dolar olurken grupta ihracat, ithalatı fazlası ile karşılayarak 267 milyon dolar cari fazla seviyesine ulaşıldı. 2023 yılı verilerine bakıldığında ise grup, gösterdiği performansla ithalatının iki katı ihracat yapar hale gelmiş durumda.
Teknolojik yenilikler sürecek
Yenilikçi ve ileri teknolojilere odaklanan bir vizyonla geleceğe yönelik yatırımlarını hızlandıran Erciyes Anadolu Holding, 2022’de toplam 39.4 milyar TL yatırım yaptı. Ar-Ge’ye 58.4 milyon TL kaynak aktararak, bu sayede faaliyet gösterdiği sektörlerde inovatif ve teknolojik yenilikler geliştirmeye devam etti.
Grubun önemli oyuncularından, sektör lideri Hes Kablo, 5 Ekim’de 201.6 milyon dolar ihracat rakamına ulaştı. Böylece, daha yıl bitmeden, 10’uncu ay itibarı ile tarihinde ilk kez 200 milyon dolar ihracat rakamına ulaştı.
Holdingin yenilenebilir enerji alanındaki şirketi RHG Enertürk Enerji, yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. 2022 yılında Van’ın Tuşba ilçesindeki Van Arısu Güneş Enerji Santrali’nin (GES) açılışını gerçekleştiren şirket, 2023 yılında rüzgar enerjisi alanında da 6,8 MW’lik kapasite artışı gerçekleştirdi. Türkiye çapındaki hidroelektrik, rüzgar ve güneş enerjisi santralleriyle 534 MW kurulu güce sahip olan şirket, önümüzdeki dönemde kurulu gücünü 900 MW’a çıkarmayı hedefliyor. Holding şirketlerinin öz tüketimlerinin karşılanması amacıyla lisanssız çatı ve arazi GES projelerinin mühendislik, inşaat ve devreye alma süreçlerini yöneten şirket, bu alanda 200 MW’lık kapasiteyi hayata geçirerek temiz enerjiye geçişi sağlıyor. Türkiye’de EPDK tarafından verilen elektrikli araç şarj ağı işletmeciliği lisansı alan ilk 5 firma arasında yer alan RHG Enertürk yıl sonunda 25 ilde elektrikli araç şarj istasyonunu devreye almış olacak.