Mor mürekkepli hikâye
Her ayın sanat gündemini belirleyen Milliyet Sanat dergisi, mart sayısında kapağında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne vurgu yapıyor. Gülsün Karamustafa’nın 1977 tarihli “1 Mayıs Posteri için resimi”ni kapağa taşındığı dergide müzikten edebiyata, sinemadan çağdaş sanata, Türk sanat tarihinde kadının ve emeğin mücadelesinin mor mürekkepli hikâyesi yer alıyor. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Küresel Medya Birliği’ne dahil olan ilk Türk gazete ve Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi’nin Nesiller Boyu Eşitlik Forumu’nda yer alan ilk medya kuruluşu olan Milliyet’in kadınlar için eşit ekonomik fırsatlar yaratılması ve toplumsal cinsiyet temelli şiddetin sona erdirilmesi için yürüttüğü çalışmalar detaylıca anlatılıyor. Kadınlar tarafından yazılmış öykü ve romanların sayısının sürekli artması masaya yatırılırken ‘unutulmuş’ kadın bestecilere saygı duruşunda bulunuluyor ve tiyatroda kadın anlatısı irdeleniyor.
Füruzan anılıyor
Mart aynı zamanda seçim ayı bu sene. Milliyet Sanat da seçimleri sanat perspektifinden inceliyor. Türkiye ve dünyanın seçim tarihinde iz bırakmış kimi afişler, teknik ve kavramsal olarak uzmanlarca yorumlanıyor. Seçimlere dair karikatürler, seçim şarkıları ve içinden sandık geçen kitaplar da tarihte mizahi ve düşündürücü bir yolculuğa davet ediyor okurları. Derginin sinema sayfalarında 10 Mart’ta sahiplerini bulacak Oscar Ödülleri’nde kimlerin ödül alacağı tahminleri yer alıyor. “Sevmek Zamanı”nın yıldızı Sema Özcan, 53 yıllık suskunluğunu Milliyet Sanat için bozuyor. Reha Erdem yeni filmi “Neandria”da insanın doğayla kurduğu ilişkiye farklı bir pencereden bakıyor.
Plastik Sanatlar bölümünde CANAN’ın “Vuslat” adlı ilk kişisel sergisi ve Hamit Görele Retrospektif sergisi öne çıkarken aktivistlerin “Mona Lisa” gibi ünlü tablolara saldırısının etkisi ve sonuçları irdeleniyor. Milliyet Sanat’ın Yayın Yönetmeni Filiz Aygündüz edebiyat bölümünde Füruzan’ı anıyor. Bir veda da Mario Levi’ye yapılıyor. Sahne Sanatları bölümünde İDOB’nun yeni balesi “Giselle” ve “Öteki Venedik Taciri” oyunu yer alıyor. Müzik bölümünde “Oppenheimer” filmine yaptığı müziklerle Altın Küre ve Bafta kazanan, beyaz perdenin star bestecisi Ludwig Göransson’un parlak kariyeri anlatılıyor.